Annerledes gründeren – ikke forelsket i starten, men prosessen og ambisjonen.

IMG_7053

Alt du ønsker deg er på andre siden av hardt arbeid og redselen for å mislykkes.

Tekst: Vibeke Gwendoline Fængsrud. Foto: Privat

Jeg hadde ingen plan om å bli gründer, men jeg visste hele tiden at jeg ville være på eiersiden av det jeg jobbet med, og at det måtte være noe som var større enn meg selv.

Sa ”ja” til å hjelpe

Jeg satt ikke lange kvelder og funderte på hva jeg skulle starte fordi jeg ville være min egen sjef. Ei heller forsøkte jeg å klekke ut en plan fordi jeg nå skulle bestemme over min egen tid. Det startet da jeg studerte matte. En som het Thomas trengte min hjelp, og jeg sa ja til å hjelpe han.

Forelsket i læren

Da jeg startet House of Math i 2006 var det et resultat av at jeg måtte. Jeg hadde da fått ti-tolv faste elever og jeg følte at nattbordskuffen kokte over av sedler. Det var ubehagelig. Det var ikke lenger en liten greie ved siden av studiene. Jeg jobbet fra klokken 08.00 til 00.00, og det gikk nå utover studiene mine. Jeg elsket å undervise. Det å lære noen matematikk, fysikk eller naturfag, det å få noen til å forstå det de drev med ble et veldig sterkt dop. Hver gang jeg så de lyste opp fordi de hadde skjønt noe de ikke hadde skjønt før, så opplevde jeg en lykkerus jeg kun før hadde opplevd i en forelskelse. Det er alvorlig ting på gang når du blir forelsket i gleden av den jobben du gjør.

Gjøre matte kult

På dette tidspunktet var jeg lidenskapelig opptatt av å lære matte og gjøre det populært. Jeg satt i 26 ulike styrer og utvalg ved Matematisk institutt og MatNat-fakultetet. Det eneste jeg tenkte på var matematikk, formidling av matematikk og hvordan vi kunne gjøre matematikk tilgjengelig for alle. Men det var vanskelig. Jeg hadde store huller i min egen kunnskap, og disse måtte jeg tette samtidig som ny kunnskap skulle tilkomme. Det var utrolig slitsomt!

Å gjøre meg selv uviktig

Det første målet var å bygge opp en base med privatundervisere, deretter utvide til nye fag ettersom elevene etterspurte det. Det å finne flinke folk, dem som kunne faget svært godt, hadde formidlingsevne og sosiale ferdigheter, var kjempe vanskelig. Tidvis hadde vi over 100 søkere og jeg ansatte 4-7 av dem. Jeg var opptatt av å få frem alle som jobbet sammen med meg, og gjøre alle til en stabil del av firmaet. Med min ambisjon måtte en-til-en undervisningen være en del for å nå ut til det brede lag av elever og foreldre. Plattformen med privatundervisere fortsatte å vokse og House of Math begynte å tilby ulike kurs. I dag har vi cirka 80 ansatte og tilbyr kurs innen eksamensforberedelser, digitale hjelpemidler og ulike fag.

Skrev 15 titler på 22 måneder

Etter hvert som en base etablerte seg begynte jeg å skrive formelsamlinger (Superhefte-serien) til alle matematikkfagene på studiespesialisering, og fortsatte deretter til bøker (Superkjapt-serien). Etter 22 måneder hadde jeg skrevet 7 formelsamlinger og 8 bøker. I den perioden måtte alt forseres. Venner, familie, trening og tidvis spising måtte utsettes. Jeg var fast bestemt på å få bøkene ferdig til skolestart 2015. Det fikk jeg ikke til, videregåendebøkene var ferdig 9. september, 3 uker for sent. Bøkene er hovedsakelig skrevet for privatmarkedet og koster under halvparten av vanlig mattebøker. Det var viktig for å meg å prise bøkene lavt, slik at alle skulle få muligheten til å anskaffe dem. Målet var å ha en pris som flaskepanting kunne betjene. Det skulle ikke stå på muligheten men innsatsen. Jeg er stolt over at flere av landets beste skoler har kjøpt inn bøker, blant annet Elvebakken, Oslo Katedralskole, Oslo Handelsgym og Fyrstikk alléen.

Bloggen, www.mattedama.no

For å nå bredere ut har jeg nå startet som blogger. Daglig skriver jeg om mestring, hvordan å lykkes med skole og hvordan sette seg mål. Jeg skriver om livet i matteverden, hvor illsint jeg er på de håpløse holdningene samfunnet vårt har til realfag, og hvorfor vi alltid spør hva vi skal få fremfor hva vi kan gi. En gang i uken stiller jeg 3 kjappe spørsmål til en inspirerende, motiverende og dyktig person i en spalte som er myntet på Isaac Newtons sitat ”If I have seen further than others, it is by standing upon the shoulders of giants”.

Til mine elever pleier jeg å si at:

Den eneste forskjellen på meg og deg, er tid. Jeg har fått tid til å lese og terpe, det har ikke du, enda!

facebooklinkedin

Parisa

Legg igjen en kommentar