– Jenter er synlige!

Mona Øverby

Av og til så må du bare hoppe ut i det, sier kommunikasjonsrådgiver Mona Øverby i KPMG. Hun bestemte seg for å ta videreutdanning samtidig med full jobb. En viktig egenskap er å være strukturert.

Tekst: Ellen Tønjum Moldskred (fra Oda Magasinet, utgave 2). Foto: Privat foto

I ni år har Mona Øverby (33) fra Gjøvik jobbet i IT-bransjen. Det trives hun med. Mer imponerende er det også at hun har greid å gå i gang med kombinasjonen deltidstudier og full jobb. Mulighet for videre studier er blant annet kommet til gjennom en overensstemmelse med tidligere arbeidsgiver.

Brenner for kommunikasjon og markedsføring

Først utdannet Mona seg innen internasjonal markedsføring, og der har hun fortsatt en stor interesse. I utgangspunktet hadde hun en fireårig bachelorgrad i eksportmarkedsføring, der en del av utdanningen ble gjennomført i Barcelona og Madrid.

– Som ferdigutdannet, havnet jeg tilfeldig i IT-bransjen. Og her har jeg blitt værende. Første jobb var i Meltwater News, der jeg startet som assistent for grunnlegger og konsernsjef, Jørn Lyseggen. Han er en dyktig mann, og bedriften har gjort det veldig bra og utviklet seg til å bli et globalt konsern.

I løpet av sine to år i bedriften fikk hun opplevd og lært mye. I 2007 var det imidlertid på tide med nye utfordringer, og den nå helstøpte IT-kvinnen begynte i 24SevenOffice som leverer SaaS-løsninger til små og mellomstore selskaper. Der jobbet hun som markedskoordinator før hun tok steget ut og ble markedssjef.

– I løpet av denne perioden ble vi registrert på Oslo Børs. Jeg var IR-ansvarlig, og det var en veldig spennende og lærerik periode, sier hun.

Kvinner blir synlige

Ballen med IT har rullet videre, og hun var fem år i Software Innovation før hun gikk videre til PR-byrået Gambit Hill + Knowlton, og deretter til sin nåværende arbeidsgiver KPMG.

– Jeg startet som product marketing manager og har også vært markedssjef for Norge. Jeg har hatt ansvar for alt av PR og kommunikasjon. Herunder ligger alt av pressesaker, mediehåndtering og internkommunikasjon, så jeg sørger for at vi har en god kommunikasjonsflyt, at vi er synlige i mediebildet og at vår historie blir fortalt, forteller hun.

Software Innovation er et selskap med lang fartstid og spennende historikk. Stillingen hun først fikk var nyopprettet for å bygge opp produktkommunikasjonen i et selskap som var i ferd med å rendyrkes som programvarehus.

– Det var ikke et planlagt valg å jobbe innen IT, jeg havnet litt tilfeldig inn i denne bransjen, sier hun og fortsetter; Jeg trives veldig godt, og det er spennende å sette seg inn i behov og problemstillinger knyttet til ulike bransjer og virksomheter. Jeg lærer noe nytt hver dag! Miljøet i IT-bransjen er fremdeles litt mannsdominert, men det opplever jeg ikke som negativt. Om man står på og gjør en god jobb så blir man som jente ekstra synlig. I Software Innovation er det omtrent 30 prosent damer av totalt 280 ansatte, forteller hun.

Trives med faglig utvikling

33-åringen har alltid hatt lyst til å videreutdanne seg, men har bestandig hatt så mye jobb å konsentrere seg om. Derfor har hun ventet på et riktig tidspunkt med å starte opp.

– Da jeg begynte i Software Innovation så oppgav jeg ønsket om videreutdannelse. Det tok 2,5 år før jeg fikk anledning til å starte opp, sier hun.

Valget falt på Executive Master of Management på BI i Oslo. Det inkluderer tre spesialiseringsprogram som er tilpasset personer i full jobb. Man behøver derfor ikke å gå alle de tre programmene rett etter hverandre, men kan ta pause og så starte opp igjen.

I fjor gikk Øverby «PR-ledelse og strategisk kommunikasjon» – kurset som en del av Mastergraden ved BI.

– Den første delen har jeg tatt nå. Det tok ett år. Det tilsvarer totalt 20 dager på skolebenken, i tillegg er det jobbing med prosjektoppgaven og eksamensdager. Det var inspirerende og givende å lære mer om strategisk kommunikasjon av dyktige næringslivsledere og professorer.

Siden hun jobber fullt, så får hun ikke mulighet til å ta alt på én gang. Nå venter hun på en passende anledning til å starte på del to av den tredelte mastergraden.

Får flere arbeidsoppgaver

Men hvordan får hun kabalen til å gå opp med jobb og studier?

– Jeg må være ganske strukturert. Jeg har fått fri for å dra på skolen, og har hatt en bra kollokviegruppe som møtes på kvelder og i helger. Siste halvår satt jeg og jobbet mye med masteroppgaven som ble levert i november. Deretter hadde vi eksamen i desember. Det var uvant å jobbe på den måten, men det har gått bra. Det siste halvåret var det selvfølgelig litt mye, så de fleste helgene ble brukt på studiet. Så lenge arbeidsgiver tar hensyn til dette, så går det bra, sier hun.

Siden Øverby allerede hadde en kommunikasjonsstilling, så har ikke studiene hatt noen direkte innvirkning på hvilken jobb hun har i dag. Men det har derimot hatt betydning for arbeidsinnholdet.

– Jeg hadde begynt i denne stillingen ett år før jeg begynte med studiet. Og siden jeg ikke hadde en formell kommunikasjonsutdannelse, kun markedsføring og ønsket mer strategisk og faglig påfyll var det gode argumenter for å ta denne utdannelsen, sier hun.

–Vi har jobbet mye med PR-initiativene og har klart for oss hvilke sakervi ønsker å jobbe med. Jeg har jobbet målrettet og strategisk med PR, og denne aktive jobbingen mot media har ført til mye positiv omtale. Det er tydelig at satsningen gir gode resultater. Det gir muligheter for videre kompetanseutvikling, forteller hun.

Får et bredere nettverk

Noe annet som har vært positivt med utdanningen, er nettverket hun får av å gå i en klasse med andre voksenstudenter.

– Vi er en gruppe med rundt femti studenter, som alle jobber i ulike stillinger og bransjer. Det er en gruppe med veldig erfarne folk. Noen kommer fra IT-bransjen og det er også ansatte fra mange offentlige organisasjoner som er representert. I klassen er det folk fra SINTEF, TVNorge, Microsoft, Innovasjon Norge, ja hele spekteret av norsk næringsliv. Det gir en veldig spennende nettverksbygging. Medstudentene er noe av det beste med studiet. Kursene er også veldig bra, det er dyktige fagansvarlige, og de beste i landet blir innhentet for å forelese for oss, sier hun engasjert.

Hun har selvsagt også fått nyttige fagkunnskaper som hun tar med seg i jobben.

– Det har lært meg å se flere ting i et nytt perspektiv. Også har jeg nok blitt enda mer effektiv. Men når det er sagt, så burde jeg nok begynt tidligere med selve studeringen. Slik er det vel for de fleste, det gjelder å passe på å sette av nok lesedager. For meg ble det flere lesedager i andre halvår enn i første, så det ble noe hektisk på slutten, sier hun.

Hun angrer likevel ikke på at hun valgte å studere akkurat da hun begynte med det.

– Det var uansett riktig tidspunkt i forhold til at jeg har flere år med arbeidserfaring. Spesielt når jeg er i en rolle nå som gjør det riktig å ta kurset, og det gir en positiv innvirkning på jobben min. Jeg er veldig fornøyd, sier hun.

Har «knagger» til pensum

Det er én stor forskjell mellom etterutdanning sammenlignet med da hun kom rett fra skolebenken. Nå kan hun relatere den nye kunnskapen direkte til arbeidserfaringen hun har fått.

– Og jeg kan relatere det rett til nåværende virksomhet. Dermed kan jeg komme med nye og friske initiativer til hvordan vi kan forbedre oss og jobbe med kommunikasjon. Nå kan jeg også lettere rette fokus på relevante fokusområder. Og nettverket kommer godt med, forteller hun.

Øverby tror mange kvinner venter på riktig «timing» for når de skal etterutdanne seg. Hun anbefaler heller «å hoppe i det» ettersom timingen kanskje aldri blir helt perfekt.

– Men du må virkelig ønske å gå inn i en utdanning, det må være et helhjertet initiativ! Dersom du ikke er fullt engasjert, så kan det fort bli tungt, advarer hun.

Hennes tips er at du først forsøker å finne ut hva du ønsker å gjøre. At du velger et fag du brenner for – da blir det mye lettere og morsommere å studere.

– Du bør alliere deg med andre, slik at du får en kollokviegruppe eller noen andre som kan motivere deg. Legg utdanning inn som en del av karriereplanen! Dersom du skal bytte jobb eller er i lønnsforhandling, så kan du legge inn deltidsstudium som et ønske. Om du får utdanning inn i arbeidsavtalen, blir det lettere å gjennomføre. Skal du bytte jobb så vil jo dessuten utdanningen gi ekstra tyngde, sier hun.

For dem som ikke har muligheten til å få økonomisk bidrag fra arbeidsgiver, så finnes det andre muligheter for finansiering.

– Mange sparer jo og finansierer hele utdanningen selv. Lånefinansierte fulltidsstudier er også et alternativ. Undersøk om det finnes noen finansieringsordninger for deg. Det er mange muligheter, sjekk rundt og finn ut av det, oppfordrer hun.

facebooklinkedin

Parisa

Legg igjen en kommentar